Innovatief een brug bouwen

In het aanbestedingstraject van de Boekelosebrug was het innovatie-component een belangrijke factor voor gunning. Dura Vermeer Infra heeft Dynteq benaderd om, vanuit haar expertise als innovator in de bouw, invulling te geven aan het innovatie-component. Dynteq heeft verschillende mogelijke internationale en regionale innovaties verkend op gebied van materialen, processen en middelen. In korte periode is hiermee gezamenlijk het winnende innovatie plan gerealiseerd!

Opdrachtgever:
Dura Vermeer

Project:
Boekelose brug

Jaar:
2017

  • productstrategie
  • conceptcreatie
  • conceptvalidatie

Vanuit longlist selectie zijn de meest interessante innovatie’s geselecteerd.

Microsoft Hololens

Mixed Reality

De brug wordt volledig 3D ontworpen en kan met het gebruik van EBMR (Engineer and Build in Mixed Reality), als laag over de ‘echte wereld’ heen gelegd worden. Een nieuwe techniek waarbij de omgeving en alle aspecten daarbinnen in beeld worden gebracht. Het EMBR wordt bij dit project doorontwikkeld naar een tool voor onder andere maatvoering. Voor het systeem dat hiervoor gebruikt is, is de samenwerking gevonden met Recreate uit Rijssen.

Lees meer over de bouwhelm met Augmented Reality
Microsoft over de toepassing van de Hololens op de Boekelosebrug
Wattway

Zonnepanelen in asfalt

Hengelo krijgt de primeur! De Boekelosebrug wordt de eerste 0-op-de-meter brug in Nederland met berijdbare zonnepanelen. Met het integreren van zonnepanelen van Wattway van het Franse Colas in de asfaltconstructie voorziet de brug in haar eigen energie voor onder andere verlichting.

Low Baked Powdercoating

Duurzaam door minder energie

De slanke uitvoering zorgt er voor dat materiaal bespaard wordt. Dat betekent minder grondstoffen, minder energie bij productie en minder transport. Daarnaast worden andere duurzame innovaties doorgevoerd zoals de duurzame poedercoating, geproduceerd door Van Wijhe verf, die op de leuning van de brug wordt toegepast. Deze wordt bij een lage temperatuur gebakken in de oven; Low Baked Powdercoating. Hierdoor is het besparingspotentieel van energiegebruik ca. 87%.

100

mixed reality

0

op de meter

87

potentiële energiebesparing
Innovatie en duurzaamheid

Landmark

Hengelo krijgt met de nieuwe Boekelosebrug een nieuwe landmark en een mooie entree naar het centrum, waarmee ze tegelijkertijd laat zien voorop te lopen in innovatie en duurzaamheid. De bouw van de Boekelosebrug start in september van 2017. Het is de bedoeling dat de nieuwe brug begin 2019 gereed is.

Meer weten over dit project?

Neem contact op met Christiaan Haverslag:

Bel +31 (0) 53 436 73 33 of stuur een email
Christiaan Haverslag

partner, creative director