Ontwikkelaars van vooruitgang
Projecten: Mago Bio Solutions - eComposter

Circulaire organische afvalverwerking

organische reststromen lokaal composteren

Het behalen van de duurzame doelstellingen heerst als een rode draad door onze samenleving. Samen streven we naar het creëren van unieke en nieuwe oplossingen voor het huidige klimaatprobleem. De start-up Mago Bio Solutions heeft een unieke methode ontwikkeld om organisch afval via een natuurlijk proces om te zetten in compost. Ondernemingen zijn hierdoor in staat om hun CO2-footprint te verkleinen en tegelijkertijd te besparen op de gebruikelijke afvoerkosten voor GFT-afval.

Het ontwikkelde proof-of-principle concept hebben we doorontwikkeld tot een modulair opgebouwd apparaat, gereed voor serie-productie. Het apparaat is eenvoudig te gebruiken, garandeert een stabiel composteer proces, en is door de modulaire opbouw in verschillende afmetingen te verkrijgen en toe te passen.

Bike
Rob Nieuwenhuizen (mede-oprichter en commercieel directeur Mago Bio Solutions)

90% van de organische reststromen uit de horeca verdwijnt in de verbrandingsoven. Hierdoor verschraalt de aarde en onstaat een toenemend te kort aan grondstoffen en mineralen. Dit moest anders.

Mago Bio Solutions heeft een volledig natuurlijk proces geoptimaliseerd, waar bacteriën organische reststromen omzetten in hoogwaardig compost. Met de warmte die ontstaat tijdens het composteerproces wordt water verwarmd. Een bron van schone, hernieuwbare energie, die gebruikt kan worden als voorverwarming van de warmwatervoorziening of verwarming.


 

Van proof-of-principle naar serieproduct

Het hart van het proces is een langzaam draaiende en hoog geïsoleerde trommel waar het groenafval om wordt gezet in compost. De trommel is ontworpen uit polystyreen welke afgewerkt wordt met een coating. Deze is zo eenvoudig in serie te produceren, met een hoge isolatie waarde en een strakke afwerking.

De trommel wordt door een ‘exo-skelet’ gedragen. Dit frame is modulair opgebouwd zodat verschillende trommels toegepast kunnen worden. Bij de opbouw van het apparaat stond de User Experience centraal. Daardoor is het gebruik logisch en ergonomisch. Dit resulteerde in een gebruiksvriendelijk product, serie-matig produceerbaar met een sterk en onderscheidend design.

Bijdrage aan de toekomst

We hebben ze allemaal wel eens gezien. De grote bussen of vrachtwagens die het afval van de horecagelegenheden uit de binnenstad komen halen. Niet alleen is dit erg duur voor de horeca ondernemer, dit leidt ook tot forse uitstoot en congestie in de vaak al drukke binnenstad. 

Mago heeft dit proces verbeterd met hun unieke eCompostertechniek door efficient groenafval op eigen locatie om te zetten in compost en hernieuwbare energie. Hiernaast hebben ze ook mogelijk gemaakt dat het groenafval opgehaald kan worden door Clique, die op een gedecentraliseerde plek in de stad gebruik maakt van een grotere versie van de geurloze eComposter. 

Samenwerking met een start-up

We hebben Mago Bio Solutions als start-up geholpen om hun technische oplossing als product naar de markt te brengen. Naast de technische vertaalslag naar een gevalideerd prototype en uiteindelijk een productiegereed serieproduct hebben we Mago ook ondersteund met het opzetten van hun supply chain met verschillende productiepartners in Nederland.

Sinds 2023 wordt het product seriematig geproduceerd door de leveranciers, zodat ondernemingen binnen no-time hun organische reststromen goedkoper en duurzamer kunnen verwerken.

Meer weten over dit project?
Neem contact op met
Christiaan Haverslag partner, new business director