Augmented Reality
in de bouw

Het gehele ontwerp overzien, in plaats van een deel van de tekening. Door het BIM model met behulp van Augmented Reality zichtbaar te maken, worden eerder afwijkingen of fouten gesignaleerd, wat helpt een hoger rendement op projecten te behalen. Voor Dura Vermeer hebben we de technologie van Augmented Reality geïntegreerd in een bouwhelm. Het concept is gevalideerd met een functioneel prototype, welke onder andere is toegepast bij de bouw van de Boekelose Brug in Hengelo.

Opdrachtgever:
Dura Vermeer

Project:
Augmented Reality helm

Jaar:
2018

  • productstrategie
  • conceptcreatie
  • conceptvalidatie
  • engineering
  • industriële vormgeving
  • prototypebouw
  • testen & verifiëren

Een projectie over de werkelijkheid

Een in 3D ontworpen project wordt als laag over de ‘echte wereld’ heen gelegd. Met een unieke techniek, waarbij de omgeving een real-time holografische weergave van bijvoorbeeld een architectenplan, over het gezichtsveld van de gebruiker op de bouwplaats legt door gebruik te maken van een Microsoft HoloLens. Het visualiseert niet alleen het bouwproject maar toont tot op één centimeter nauwkeurig de gebruikte materialen. Een enorme meerwaarde tijdens de uitvoering van een project. Voor het systeem dat hiervoor gebruikt is, is de samenwerking gevonden met Recreate uit Rijssen.

Ook wanneer je je op een lege bouwplaats bevindt, kan de uitvoerder de structuur van het te bouwen object zien, correct gepositioneerd, alsof deze al was gebouwd. Terwijl de gebruiker beweegt, beweegt ook zijn zicht op de structuur.

Roy KamphuisRecreate
Een passend

Concept

Vanuit een technische demonstrator hebben we het concept doorontwikkeld naar een gebruiksvriendelijk, ergonomisch en een visueel aansprekend design. Het product is verstelbaar voor een verbeterd kijk- en draagcomfort. Technische componenten zijn zo geïntegreerd en vormgegeven dat de helm een passend en accepteerbaar design hebben gekregen voor de toepassing in de robuuste bouwwereld.

Microsoft over de toepassing van Augmented Reality in de bouw

“De gebruiker hoeft zich niet langer voor te stellen hoe het gebouw eruit zal zien op basis van een goed begrip van de tekeningen”

André van der VegtBedrijfsleider Regio Oost bij Dura Vermeer
hardware geïntegreerd met de helm
Microsoft Hololens
Verstelbaar voor optimaal draag- en kijkcomfort
GPS antenne met kompas

Meer weten over dit project?

Neem contact op met Christiaan Haverslag:

Bel +31 (0) 53 436 73 33 of stuur een email
Christiaan Haverslag

partner, creative director