Assimilatieverlichting voor de tuinbouw

Ontwerp een tijdloos en modern armatuur, waarin de reeds bestaande lichttechnologie toegepast kan worden. Met enkele snelle design sprints hebben we een onderscheidend productconcept voor assimilatieverlichting gecreëerd.

Opdrachtgever:
Onelight

Project:
Assimilatieverlichting

Jaar:
2017

  • productstrategie
  • conceptcreatie
  • industrieel design
  • leveranciersselectie

Geïnspireerd door oude fabriek-armaturen

Assimilatieverlichting is het toepassen van kunstlicht voor de plantengroei en wordt gebruikt in de tuinbouw. Het is een aanvulling op natuurlijk zonlicht en wordt vooral  ‘s nachts gebruikt.

De uitstraling van het re-design is geïnspireerd op de herkenbare vorm van oude gasverlichting armaturen die in fabrieken werden toegepast.

Visualiseren look & feel

Bepalen stijlrichting

In creatieve sessies samen met de opdrachtgever is de stijlrichting voor het herontwerp in kaart gebracht. De look & feel is in beeld gebracht en als input gebruikt voor de ideegeneratie.

Analyse en creatieve sessies

Idee generatie

Voor de ideegeneratie zijn er in brainstorm sessies in korte tijd veel verschillende ideeën bedacht. Door middel van een analyse is er bepaald hoe het product ingedeeld en opgebouwd zou moeten worden. In overleg met de opdrachtgever zijn de meest interessante ideeën geselecteerd, deze zijn vervolgens gebruikt voor de concept ontwikkeling.

Van idee naar volwaardig concept

Concept ontwikkeling

Er zijn verschillende concepten ontwikkeld waarbij tevens de mogelijke productietechnieken zijn geïnventariseerd. De behuizing is een aluminium gietdeel waarin koelribben en montagepunten zijn geïntegreerd. Aan de binnenkant van de behuizing bevindt zich een voorziening om de elektronica direct te kunnen monteren, dit bespaard extra onderdelen en kosten.

De lampenkap en tevens reflectie schild zijn zo ontwikkeld dat de lamp eenvoudig vervangen kan worden, een flinke verbetering ten opzichte van het originele ontwerp.

7 standen voor lichtsterkte
Assimilatie lamp
Ophangsysteem
Aluminium behuizing met koelribben

Meer weten over dit project?

Neem contact op met Niels Markvoort:

Bel +31 (0) 53 436 73 33 of stuur een email
Niels Markvoort

partner, new business director