Dieter Rams: 10 principes van goed design

Terug in de vroege jaren 1980, Dieter Rams werd steeds meer betrokken bij de toestand van de wereld om hem heen – “Een ondoordringbare wirwar van vormen, kleuren en geluiden”. Zich bewust dat hij een belangrijke bijdrage aan die wereld geeft, stelde hij zich een belangrijke vraag: wordt mijn ontwerp een goed ontwerp?

Aangezien goed design niet kan worden gemeten zette hij de tien belangrijkste principes voor wat hij beschouwde als een goed ontwerp uiteen. (Soms zijn ze aangeduid als de ‘Tien geboden’.)

Dieter Rams, foto door Abisag Tüllmann

TP 1 radio / phono combinatie, 1959, door Dieter Rams voor Braun

Goed design is innovatief

De mogelijkheden voor innovatie zijn niet, op geen enkele wijze, uitgeput. Technologische ontwikkeling geeft altijd nieuwe kansen voor innovatief design. Maar innovatief design ontwikkelt zich altijd in combinatie met innovatieve technologie, en kan nooit een doel op zichzelf zijn.

MPZ 21 Multipress citruspers, 1972, door Dieter Rams en Jürgen Greubel voor Braun

Goed design maakt een product nuttig

Een product wordt gekocht om te worden gebruikt. Het heeft aan bepaalde criteria te voldoen, niet alleen functioneel, maar ook psychologische en esthetische. Goed design benadrukt het nut van een product.

RT 20 tischsuper radio, 1961, door Dieter Rams voor Braun

Goed design is esthetisch

De esthetische kwaliteit van een product is een integraal onderdeel van het nut ervan, omdat producten die we dagelijks gebruiken invloed op onze persoon en ons welzijn hebben. Maar alleen goed uitgevoerd objecten kunnen mooi zijn.

T 1000 wereld ontvanger, 1963, door Dieter Rams voor Braun

Goed design maakt een product begrijpelijk

Het verduidelijkt de structuur van een product. Better still, it can make the product talk. Beter nog, het kan het product laten praten. In het beste geval spreekt het voor zich.

Cilindrische T 2 aansteker, 1968, door Dieter Rams voor Braun

Goed design is onopvallend

Producten die voldoen aan een doel zijn als gereedschap. Zij zijn noch decoratieve voorwerpen, noch kunstwerken. Het ontwerp moet daarom zowel neutraal als ingetogen zijn, om ruimte te laten voor de gebruiker’s zelf-expressie.

L450 platte luidspreker, TG 60 reel-to-reel tape recorder en TS 45 controle-eenheid, 1962-1964, door Dieter Rams voor Braun

Goed design is eerlijk

Het maakt een product niet meer innovatieve, krachtige of waardevoller dan het werkelijk is. Het doet geen poging om de consument te manipuleren met beloftes die niet kunnen worden gehouden.

620 Chair Programma 1962, door Dieter Rams voor Vitsœ

Een goed ontwerp geeft een lange levensduur

Het voorkomt modieus te zijn en daardoor nooit lijkt te verouderen. In tegenstelling tot trendy design, gaat het vele jaren mee – zelfs in de wegwerpmaatschappij samenleving van vandaag.

ET 66 rekenmachine, 1987, door Dietrich Lubs voor Braun

Goed design is grondig, tot in het kleinste detail

Niets mag willekeurig zijn of aan het toeval overgelaten. Zorg en nauwkeurigheid in het ontwerpproces tonen respect richting de consument.

606 Universal reksysteem, 1960, door Dieter Rams voor Vitsœ

Een goed ontwerp is milieuvriendelijk

Design levert een belangrijke bijdrage aan het behoud van het milieu. Het behoudt bronnen en minimaliseert de fysieke en visuele verontreiniging in de hele levenscyclus van het product.

L 2 speaker, 1958, door Dieter Rams voor Braun

Een goed ontwerp is zo weinig mogelijk design

Minder, maar beter – omdat het zich concentreert op de essentiële aspecten, en de producten worden niet belast met het niet-essentiële.

Terug naar zuiverheid, terug naar de eenvoud.

Michel

Michel

product designer