Soft-close scharnier

het gepatenteerde ‘soft-close’ scharniersysteem voorkomt het harde dichtslaan van deuren, en is volledig geïntegreerd in slanke aluminium bouwelementen.

Opdrachtgever:
Leerkotte

Project:
Soft-close scharnier

Jaar:
2016

  • conceptcreatie
  • conceptvalidatie
  • engineering
  • industriële vormgeving
  • prototypebouw
  • testen & verifiëren
  • leveranciersselectie
Het begint met een idee

100% integratie

Leerkotte zocht naar verbetering van haar vingerveilige scharnieren. Verbeterpunten werden gezocht in vergroting van de openingshoek, visuele integratie van het scharnier met de deur, en de wens van een ‘soft-close’ oplossing. Samen met Dynteq is een uniek principe bedacht, waarbij alle verbeterpunten in een integrale oplossing samen komen.

The devil is in the

Details

Na validatie van de prototypes lag er een flinke uitdaging in het productie- en montage gereed maken van het product. De hoge eisen aan levensduur, de beperkte ruimte en de zware gebruiksomgeving vroegen om een hoge precisie en kwaliteit. Om het eenvoudig monteerbaar te houden zijn de complexe onderdelen tot een minimum gereduceerd. Een 100% robuust en functioneel ontwerp zonder poespas.

Validatie door testen

Open en dicht. Open en dicht. Open en dicht.

Het ontwerp is middels duurtesten volledig gevalideerd op werking, betrouwbaarheid en slijtage. Hiervoor is een speciale proefopstelling gebouwd waarin vele deuren zijn getest. Het eindresultaat is een oerdegelijk scharniersysteem dat het harde dichtslaan van deuren voorkomt, en het is volledig geïntegreerd in slanke aluminium bouwelementen. Het binnenwerk bestaat uit een uitgekiend (en gepatenteerd) systeem met een einddemping en een oploopmechanisme. Dit zorgt voor een continu sluitend koppel, terwijl de deur vlak voor het sluiten sterk afgeremd wordt en daardoor zachtjes sluit. Bij geforceerd sluiten wordt de demping juist sterker, zodat slaande deuren verleden tijd zijn.

300,000
open en dicht
452
duurtesten
180
geopend
Gepatenteerd soft-close systeem
Hoge tolerantie spuitgietwerk
Afsluitdop en bevestiginspunt

Meer weten over dit project?

Neem contact op met Niels Markvoort:

Bel +31 (0) 53 436 73 33 of stuur een email
Niels Markvoort

partner, new business director