Maaien op het hoogste niveau

Na de succesvolle marktintroductie van de F3 klepelmaaier in 2015, is de F5 klepelmaaier gerealiseerd. De F5 is met zijn vijf maaiunits een technisch hoogstaande, maar ook complexe machine, waarbij de vormtaal van F3 als vertrekpunt is gebruikt.

Opdrachtgever:
Roberine

Project:
Klepelmaaier F5

Jaar:
2018

  • conceptcreatie
  • conceptvalidatie
  • engineering
  • industrieel design
  • prototypebouw
  • leveranciersselectie

5-series klepelmaaier

In nauwe samenwerking met de ontwikkelaars van Roberine is een passende vormgeving gerealiseerd voor de F5 klepelmaaier. Het complete exterior design alsmede de bedieningsarm voor de bestuurder zijn van ideeschets tot productie uitgewerkt. Hierbij was de grootste uitdaging om de ‘vloeiende lijn’ in de maaier te realiseren i.c.m. de naar achter wegklapbare maaikooien.

Moderne, herkenbare uitstraling

Design concept

Met het technisch concept van de F5 als onderlegger is er begonnen met de vormgeving van alle exterior delen waarbij de wegklapbare maaikooien doorslaggevend waren. Dit omdat de posities ervan het uiteindelijke maaibeeld en de breedte van het voertuig bepalen.

Er is net zoals bij de F3 gestreefd om alle zichtbare componenten te integreren, hierdoor heeft de F5 een modern en herkenbaar design. Tevens is er bij het design van de panelen goed op de zichtvrijheid van de bestuurder gelet. Het algehele design is in een later stadium door middel van Virtual Reality geverifieerd.

Virtual reality als tool

Ontwerp validatie

Bij de ontwerp validatie zijn er verschillende tools gebruikt. Zo is het gebruik van Virtual Reality om het design concept te valideren een primeur voor zowel Dynteq als Roberine. Dankzij VR zijn wij in staat geweest om de user interface en het zichtveld van de bestuurder in een vroeg stadium te verifiëren. Na optimalisatie zijn er op ware grootte 3D gefreesde modellen gemaakt welke aan sales en marketing van Roberine gepresenteerd zijn.

Van ontwerp naar productie

Engineering

In de engineering fase zijn alle vormdelen gedetailleerd en productie gereed gemaakt. Er is nauw samengewerkt met de producenten voor het realiseren van de uiteindelijk benodigde mallen. De polyester lay-up exterior panelen alsmede de bedieningsarm en vacuüm gevormde zijkappen zijn uitgewerkt.

De 80L rotatie gegoten dieseltank die zich aan de zijkant van de maaier bevindt is zo ontworpen dat montagepunten en vuldop meegegoten worden. Hierbij is ook over functie integratie nagedacht, de opstap voor de bestuurder zit namelijk geïntegreerd in de dieseltank.

De realisatie van een fysieke maaier

Prototype

Na de engineering fase zijn door de gekozen leveranciers de mallen voor alle vormdelen vervaardigd. Hieruit zijn de eerste out-of-tool onderdelen geproduceerd waarmee er een volledig functionele F5 maaier opgebouwd kon worden. Roberine heeft het prototype uitvoerig in het veld getest om zo eventuele optimalisatie punten duidelijk te krijgen.

Productie van de eerste F5 klepelmaaiers

Productie

Na een ontwerptraject waarbij schuimmodellen, Virtual Reality als ontwerptool en een functioneel prototype vervaardigd zijn is de productie van de eerste F5 klepelmaaiers gestart. Het resultaat is een product dat ontwikkeld is door een combinatie van de jarenlange ervaring in de groene sector van Roberine en de ervaring en expertise voor productontwikkeling van Dynteq.

345
maaibreedte
12
maaisnelheid
1800
gewicht
Polyester panelen
5 hydraulische aangedreven klepelunits
Rotatie gegoten dieseltank
Rolbeugel
4 cilinder 2.0 turbo diesel motor
Ontdek de Roberine F5

Meer weten over dit project?

Neem contact op met Christiaan Haverslag:

Bel +31 (0) 53 436 73 33 of stuur een email
Christiaan Haverslag

partner, creative director