Van prototype naar productiemodel in 6 maanden

Wat begon als een prototype van een 1-zitter eindigde als een 3-zitter gereed voor productie. In een tijdsbestek van amper 6 maanden is samen met Ortega Submersibles opgewerkt naar een volledige werkende open duikboot van wel liefst 6,5m lang.

Opdrachtgever:
Ortega

Project:
Ortega Mk1c

Jaar:
2016

Awards:
Piet de jong Innovatieprijs

  • engineering
  • industrieel design
  • prototypebouw
  • testen & verifiëren
  • leveranciersselectie

Dutch engineering meets James Bond

Ortega ontwerpt en bouwt open elektrische duikboten. De inspiratie van de eerste duikboot van Ortega is gehaald uit een 70 jaar oude onderwaterkano. Deze duikboot genaamd ‘Sleeping Beauty’ is in de Tweede wereld oorlog ontworpen door de Britse geheim agent en uitvinder Sir Quentin Reeves. Die later als inspiratie diende als de befaamde ‘Q’ uit de James Bond-films. Het eerste prototype, een 1-zitter, had ongekend veel interesse dat zorgde voor de behoefte naar een meer professioneel en productie gereed product.

Ontwerp van een 3-zitter duikboot

Design

Binnen een tijdsbestek van 4 maanden zijn alle vormdelen ontwikkeld, en de mallen voor productie getekend. De stuurinrichting is geoptimaliseerd en de zitplaatsen, cargoluiken en heads-up-displays zijn uitgewerkt. We dachten mee over de materialisatie en verschillende productietechnieken. Vanwege de complexe vormen is er gekozen voor een polyester behuizing en PU onderdelen. De behuizing is symetrisch opgebouwd zodat enkele onderdelen zowel links als rechts geplaatst konden worden, wat weer kostbesparend was.

Constructie en productopbouw

Engineering

Dynteq heeft meegedacht aan het productiegereed maken van de door Ortega ontworpen batterijen. Ook is de complete motorophanging ontworpen. Compleet met aluminium koelribben. Verder is er gerekend aan de constructie van de hijsogen zodat deze de last goed konden dragen.

Volledige productontwikkeling van A tot Z

Productie

De romp is uit polyester opgebouwd, en wordt gemaakt in een enorme mal van 10 bij 2 bij 2 meter. Handwerk, maar het resultaat is een snaarstrak model.

10

Trusters

22

Topsnelheid

95

Duikdiepte
Ortega Submersible

Snel boven én onderwater varen

Aangedreven door twee 10 KWh elektrische trusters, is deze submersible in staat om een ​​hoge oppervlak en onderwater snelheid te halen. Een trimsysteem en luchttoevoer maken het mogelijk om de bodemtijden te verlengen. Elke sub heeft een verscheidenheid aan dopplers, sonars, INS’s en andere sensoren. Alle boordapparatuur ondersteunt duikdieptes tot 95 meter. De Ortega Submersible Mk. 1C is een ergonomische, multifunctionele vaartuig van de hoogste kwaliteit.

We shall not cease from exploration

Bekijk de website van Ortega
Ontdek de Ortega Submersible

Meer weten over dit project?

Neem contact op met Christiaan Haverslag:

Bel +31 (0) 53 436 73 33 of stuur een email
Christiaan Haverslag

partner, creative director