Een revolutionaire olie skimmer

Een olie skimmer scheidt koelsmeermiddel van olie, waardoor het kostbare koelsmeermiddel te hergebruiken is. Voor Menzing ontwikkelden we een concept waar de bewezen techniek in een seriematig produceerbaar product is geïntegreerd.

Opdrachtgever:
Menzing

Project:
Olie Skimmer

Jaar:
2016

  • productstrategie
  • conceptcreatie
  • conceptvalidatie
  • engineering
  • industrieel design

Van enkelstuks naar serieproductie

De huidige generatie olie skimmers waren voornamelijk uit RVS geproduceerde machines. De werking en duurzaamheid waren prima, maar de productietechniek was kostbaar om naar hogere productievolumes op te schalen. Op advies van Dynteq is er een conceptstudie gedaan naar de haalbaarheid van kunststof rotatiegegoten product.

Het begon allemaal met een

Idee

Door functies te integreren in de kunststof rotatiegegoten behuizing kan het product in grotere series goedkoper geproduceerd worden, en ziet het er veel aansprekender uit dan de oorspronkelijke RVS producten. Door de mogelijkheden die het kunststof rotatiegieten biedt zijn er ook meer functies toegevoegd die het gebruiksgemak van het product sterk verbeteren.

Wat vervolgens uitrolde naar een

Concept

De opbouw van de skimmer is zo eenvoudig mogelijk gehouden. Het bestaat uit een bovenbak en een frame die gemakkelijk van elkaar gescheiden kunnen worden. Vervolgens zijn alle onderdelen op de frame direct toegankelijk en extreem eenvoudig te vervangen, als dat een keer nodig is. Daarvoor is zeker geen technische of elektrokennis noodzakelijk. Met snelkoppelingen laten de onderdelen zich snel en moeiteloos verwijderen.

Eenvoudige

Bediening

De olie skimmer is uiterst eenvoudig te bedienen: hij heeft maar één bedieningsknop. Daarmee kan een ieder de skimmer aan en uit zetten. Daarnaast is de skimmer uitgerust met een drietal led-lampjes die de status aangeven en melden of zich problemen voordoen. De olie skimmer kan zelf eventuele fouten herkennen en problemen voorkomen.

Eenvoudig

Reinigbaar

De olie skimmer wordt toegepast in een omgeving waar olie en vuil een vanzelfsprekendheid zijn. Daarom is in het ontwerp rekening gehouden met het eenvoudig schoonmaken van de olieskimmer. Alle delen zijn goed te bereiken en de behuizing is overal afgerond, zodat zich nergens vuil vast kan zetten of op kan hopen. Doordacht design.

Meer weten over dit project?

Neem contact op met Niels Markvoort:

Bel +31 (0) 53 436 73 33 of stuur een email
Niels Markvoort

partner, new business director