Het meest veilige elektronische fietsslot

Mobilock is een hoogwaardig elektronisch fietsslot dat voldoet aan de hoogste keuringseisen. Mobilock heeft het slot samen met Dynteq ontwikkeld, en met diverse partners voor software en elektronica is een compleet en robuust fietsdeelsysteem gerealiseerd.

Opdrachtgever:
Mobilock

Project:
Mobilock

Jaar:
2017

Awards:

  • productstrategie
  • conceptcreatie
  • conceptvalidatie
  • engineering
  • industrieel design
  • prototypebouw
  • testen & verifiëren
  • leveranciersselectie

Een hoogwaardig fietsslot dat voldoet aan de hoogste keuringseisen

Jaarlijks worden naar schatting tussen de 500.000 en 750.000 fietsen in Nederland gestolen. Het ART keurmerk is bedoeld om diefstal van tweewielers te voorkomen door meer en betere preventie. Hoe meer sterren een slot heeft, hoe hoger de preventieve waarde van het slot en hoe beter hij dus beschermt tegen diefstal. De doelstelling bij de ontwikkeling van Mobilock is vanaf het begin het verkrijgen van het ART4 keurmerk geweest. ART4 is vergelijkbaar met sloten bedoeld voor motorfietsen.

Robuust, maar eenvoudig in gebruik

Design

Mobilock is helemaal vanaf de basis ontwikkeld, en zit vol met allerlei slimme oplossingen. Het sluitconcept met ketting en pen zorgt ervoor dat je de fiets ook kunt borgen aan de ‘vaste’ wereld. Mobilock werkt op een accupack, dat veilig is opgeborgen in het staalharde pantser. Het accupack levert ruim voldoende energie voor minimaal drie jaar of ruim 9.000 openingen. Alleen bij het openen van het slot wordt het accupack aangesproken, en sluiten gaat zonder tussenkomst van de elektronica. Zo is er maar minimale energie benodigd.

Het openen en sluiten kan niet eenvoudiger. Met één druk op de mobiele telefoon opent het slot. Sluiten van het Mobilock gaat al net zo gemakkelijk! Eenvoudig de sluitpin in de opening van het slot steken tot de sluitpin vastklikt. Veilig zonder omkijken. Het sluitmechaniek is specifiek ontwikkeld voor Mobilock.

Proof-of-principle

Concept validatie

Het basis concept hebben we gevalideerd aan de hand van mechanische testopstellingen en 3D geprinte mock-ups. Met name de werking van het slotmechaniek is uitvoerig gevalideerd, maar ook het gebruiksconcept door complete mock-ups samen te stellen en te testen.

Slim ontwerpen naar schaalbare productie

Engineering

De wens van Mobilock was om met relatief kleine aantallen te starten, maar het ontwerp zo te ontwikkelen dat het eenvoudig en snel op te schalen zou zijn naar grotere productie aantallen. Het Mobilock slot is daarom volledig modulair opgezet. Alle componenten binnen het schaaldeel zijn deelsamenstellingen, en zijn uitwisselbaar. Het schaaldeel zelf is een gegoten en gehard stalen onderdeel, dat fungeert als kluis.

Hardware-, software-, en elektronica ontwikkeling

Prototyping en 0-serie

Naast de ontwikkeling van hardware, zorgde Dynteq ook voor de juiste integratie van de elektronica. Hiervoor is nauw samengewerkt met verschillende partners en expertise, en werd alles ook afgestemd op het juiste gebruik van de software en app-ontwikkeling. Met prototypes en een eerste 0-serie is het uiteindelijk ontwerp geoptimaliseerd en voorbereid tot serieproductie.

ART4

Testen en valideren

Om de betrouwbaarheid van een ART4 gekeurd fietsslot te garanderen, is er oneindig veel getest. Duurtesten, aanvalstesten waar zelfs de slijptol bij kwam kijken. Vriestesten, klimaattesten tot zoutsproeitesten. Met resultaat, want in 2017 is Mobilock goedgekeurd als het eerste elektronisch fietsenslot ter wereld met ART4 keurmerk!

50,000
duurtestcycli
7
testlocaties
30
verschillende aanvalstesten
Kwaliteit en betrouwbaarheid

Serieproductie

De productie van Mobilock wordt aangestuurd door Dynteq. Door de korte lijnen en kennis over het product wordt de beoogde kwaliteit geborgd. De assemblage wordt continu geoptimaliseerd, en aanpassingen en verbeterpunten aan product worden eenvoudig en snel in het ontwerp vastgelegd en doorgevoerd. Daarbij zijn ook klantspecifieke uitvoeringen mogelijk doordat Dynteq een zeer flexibele en schaalbare productie heeft ingericht.

De eerste in zijn soort

Kwaliteit zonder compromis

Mobilock is een hoogwaardig elektronisch fietsslot dat voldoet aan de hoogste keuringseisen. Door gebruik te maken van gecodeerde digitale codes, is een fysieke fietssleutel niet meer nodig. De kracht van Mobilock schuilt in de eenvoud. De combinatie van de gehard stalen slotdelen, de massieve sluitpin in combinatie met de 7 mm dikke ketting en hightech elektronica maken van Mobilock een veiligheidsslot dat bijzonder geschikt is voor dagelijks gebruik onder alle omstandigheden.

www.mobilock.nl

Geharde stalen schaal
Massieve sluitpin
Geharde 7mm dikke ketting
Hightech elektronica
Ontdek het Mobilock deelsysteem

Meer weten over dit project?

Neem contact op met Niels Markvoort:

Bel +31 (0) 53 436 73 33 of stuur een email
Niels Markvoort

partner, new business director