Redesign van een ladderrek voor brandweerwagens

Met het herontwerp van het ladderrek zijn de functionaliteit, de kostprijs en het montagegemak sterk verbeterd. Het design is compleet veranderd en heeft een moderne, professionele uitstraling die goed aansluit op de vormtaal van hedendaagse brandweerwagens.

Opdrachtgever:
DRV group

Project:
Ladderrek

Jaar:
2017

  • productstrategie
  • conceptcreatie
  • conceptvalidatie
  • engineering
  • industrieel design
  • elektronica
  • prototypebouw
  • testen & verifiëren
  • leveranciersselectie

ARBO ladderrek

DRV ontwikkelt en produceert voertuigen en redgereedschappen voor opdrachtgevers voor onder andere veiligheidsregio’s, (bedrijfs)brandweerkorpsen en luchthavens. Een van de producten is een ARBO ladderrek voor brandweerwagens. Op een ladderrek worden onder andere diverse ladders en zuigslangen opgeborgen. Met een druk op de knop schuift deze omlaag, waardoor er nooit op het dak geklommen hoeft te worden. Zo kan men tijdens een uitruk snel en veilig over het benodigde materiaal beschikken.

Verbeteren van kostprijs, technologie en uitstraling

Re-design

Het verouderde ladderrek van DRV was relatief duur, zowel in componenten als assemblagetijd. Door gebrek aan modulariteit waren klantspecifieke wijzigingen tijdsintensief. Daarbij was de uitstraling ook gedateerd, en sloot niet meer aan bij de moderne vormgeving van hedendaagse brandweerwagens

Dynteq heeft voor DRV een redesign gedaan voor het huidige laderrek. Naast de kostprijsreductie is het montagegemak sterk verbeterd. Door gebruik te maken van slimme aluminium extrusie profielen kan het ladderrek eenvoudig en tot in detail afgewerkt en geassembleerd worden. Verschillende technische functionaliteiten kunnen meegenomen worden in het aluminium extrusie proces.

Van concept naar realisatie

Engineering

Het designvoorstel is vervolgens qua techniek verder uitgewerkt, en gevalideerd met een werkend prototype. Er is een compleet nieuwe elektrische aandrijving ontwikkeld, dat zorgt voor een snel en veilig systeem.

vernieuwde aandrijving

Direct Drive

De ladderrekken van DRV werden hydraulisch aangedreven; deze aandrijflijn was duur, complex en kostte veel montage uren. Dynteq heeft een direct-drive gerealiseerd: een krachtige elektrische motor beweegt het ladderrek en wordt rechtstreeks vanuit de brandweerwagen gevoed. Dit scheelt veel inkoopkosten en montagetijd. En zoals van een brandweervoertuig verwacht mag worden; het is uitermate betrouwbaar.

En het was niet de primaire doelstelling, maar het energetisch rendement van het systeem is wel enorm verhoogd; waar eerder 90Ampère nodig was, is nu maximaal 25Ampère nodig voor hetzelfde werk. Dat scheelt brandstof.

Optimalisatie door validatie

Testen, valideren en optimaliseren

Het prototype is uitvoerig getest en gevalideerd. Vervolgens is het ontwerp geoptimaliseerd en gereed gemaakt voor serieproductie. Onlangs heeft veiligheidsregio Drenthe de eerste vijf systemen in gebruik genomen.

Modulaire opbouw met lichtgewicht extrusieprofielen
Verbeterde ergonomie; alles goed en snel bereikbaar
Ruimte voor ladder, slangen en ander toebehoren
Direct Electric Drive
Mega-vervolgorders voor Hoogeveense brandweerautoleverancier

Meer weten over dit project?

Neem contact op met Christiaan Haverslag:

Bel +31 (0) 53 436 73 33 of stuur een email
Christiaan Haverslag

partner, creative director