Van eerste idee tot serieproduct

In opdracht van Babboe hebben we de Babboe Carve ontwikkeld. Een unieke bakfiets met een gepatenteerd carving-mechanisme. Dynteq was verantwoordelijk voor het complete productontwikkelingstraject, vanaf het eerste idee tot en met een productiegereed ontwerp.

Opdrachtgever:
Babboe

Project:
Babboe Carve

Jaar:
2016

Awards:

  • productstrategie
  • conceptcreatie
  • conceptvalidatie
  • engineering
  • industriële vormgeving
  • prototypebouw
  • testen & verifiëren
  • leveranciersselectie

Het beste van 2 werelden

Sinds de introductie van de Babboe Big kinderbakfiets in 2007 heeft Babboe zich ontwikkeld tot één van de grootste bakfietsmerken in Europa. Babboe is uniek met de slimme opbouw van haar producten en de efficiënte levering aan consumenten. De tweewiel bakfiets fietst erg prettig maar heeft een beperkte bak-ruimte en heeft een standaard nodig bij parkeren. De driewiel bakfiets heeft veel ruimte, maar is zwaarder en stuurt lastiger in bochten. Samen met Dynteq ging Babboe op zoek naar een nieuw type bakfiets die een stabiele wegligging kent, maar ook wendbaar is.

Fietscomfort op nr.1

Testen & haalbaarheidsonderzoek

Om met name de weglegging en veiligheid te verbeteren ontstond het idee om een carving-mechanisme toe te passen. Door simpelweg te testen met bestaande bakfietsen hebben we meetbare criteria bepaald waaraan de nieuwe bakfiets minimaal moest voldoen. Van kantelgedrag tot draaicirkel.

Het vertrekpunt

Modulariteit

Naast verbeterde rijeigenschappen stond een efficiënte kostprijs vanaf dag één centraal. Modulariteit door het toepassen van een bestaand achterframe was de basis tijdens de gehele productontwikkeling.

100% Babboe

Design

Om het design van de fiets aan te laten sluiten op de techniek zijn deze aspecten gelijktijdig ontwikkeld en continu op elkaar aangepast. Daarbij moest het design ook aansluiten bij de productlijn en kernwaarden van Babboe. Met de vorm hebben we de grenzen van mogelijke productietechnieken opgezocht, met als resultaat een unieke bak.

Engineering

Gepatenteerd carving-mechanisme

De Babboe Carve is voorzien van een gepatenteerd carving-mechanisme. Het dynamische systeem zorgt voor een excellente wegligging en een unieke rijervaring. Om deze complexe techniek in een betaalbaar serieproduct te verwerken wordt er gebruik gemaakt van een standaard en modulair achterframe.

14

hellingshoek

1300

wielbasis

6

draaicirkel
Volledige productontwikkeling van A tot Z

Van prototype naar serieproductie

Om zowel de werking als beleving te valideren zijn er diverse prototypes gemaakt. Voor de technische validatie zijn frames gebouwd en getest op het afgeschermde terrein rondom onze werkplaats. Voor de vormgeving zijn de houten panelen van de bak op onze freesmachine gemaakt. Zo kon het design 1 op 1 worden beoordeeld. Uiteindelijk is het product compleet uitontwikkeld inclusief verlichting, carve-lock en regentent.

Goed Industrieel Ontwerp

Prijswinnend ontwerp

De Babboe Carve is een compromisloos ontwerp op het gebied van veiligheid, beleving, design, techniek en gebruiksgemak. Veiligheid staat centraal: de bak biedt plaats voor 4 kinderen en/of een maxi-cosi. De bakfiets is voorzien van een elektrische middenmotor voor een actieve en krachtige rijervaring. In 2017 is het ontwerp bekroond met een ‘Erkenning Goed Industrieel Ontwerp’.

Gepatenteerd carve systeem
Unieke bakconstructie
Modulair achterframe
Ontdek de Babboe Carve

Meer weten over dit project?

Neem contact op met Niels Markvoort:

Bel +31 (0) 53 436 73 33 of stuur een email
Niels Markvoort

partner, new business director