Innovatieve materialen toepassen in de wegenbouw

By 15 april 2012 juli 15th, 2015 Nieuws, Projecten

In september is de eerste ontwerpcase gestart van het Innovatief Materialen Platform Twente (IMPT). Materialen zijn de bouwstenen van producten en vormen daarmee de basis van veel innovatietrajecten. Kennis over innovatieve materialen is dan ook van cruciaal belang om te komen tot vernieuwende productontwikkeling. Het IMPT richt zich op het ontwikkelen en ondersteunen van het proces, waarbij materiaalconcepten worden ontgonnen, praktisch vertaald en via het platform actief beschikbaar gesteld aan het Twentse MKB.

Dega Verkeersinfra ontwikkeld samen met Dynteq een nieuwe toepassing van Bluedec©, een warmte-isolatiemateriaal op basis van aerogel. “We zijn bezig met de ontwikkeling van een nieuw systeem voor de wegenbouw waarbij het van groot belang is om temperatuurverliezen te voorkomen zodat de juiste functionaliteit kan worden behaald en onnodig energieverlies kan worden beperkt” aldus Jan Wienk van Dega Verkeersinfra uit Oldenzaal. Dit is één van de innovatieprojecten binnen IPC cluster ‘Hightech Design’ van het Industrial Design Centre. “Via Tonny Grimberg is toen de link gelegd tussen dit project en het IMPT”. Aan deze innovatie werkt Dega Verkeersinfra samen met het ontwerpbureau Dynteq uit Enschede. “Bij dit project ligt er een uitdaging om een stevige wand te creëren waardoor nagenoeg geen warmte verloren gaat terwijl er weinig ruimte voor isolatiemateriaal beschikbaar is en het geheel brandveilig dient te zijn” vult Christiaan Haverslag van Dynteq aan. “Met Bluedec© kan mogelijk een oplossing voor deze wand worden gevonden door gebruik te maken van de beschikbare kennis bij Saxion terwijl deze case ook weer nieuwe kennis oplevert over het toepassen van dit materiaal in een industriële omgeving. Op deze wijze kan het IMPT bijdragen aan succesvolle innovaties en nieuwe business in de regio” geeft Tonny Grimberg aan.

Productbedrijven worden aangemoedigd om nieuwe materialen toe te passen en de kennis van materiaalbedrijven in te zetten. MKB-bedrijven kunnen subsidie krijgen om voor een ontwerpcase een productontwerper in te huren. Zelfs de materialen kunnen deels vergoed worden. De ontwerpcases zijn concreet en het leidt tot innovatieve ideeën en producten. Het doel van een ontwerpcase is om een productconcept uit te werken, waarbij één of meerdere innovatieve materialen worden toegepast.

Ziet u ook mogelijkheden voor toepassing van Bluedec© of één van de andere innovatieve materialen in uw product? Neem dan contact op met Christiaan Haverslag. Meer informatie over het IMPT is te vinden op www.saxion.nl/impt.

Rob Lenferink

Rob Lenferink

partner, managing director