Een loepzuivere hattrick! Voor het derde opeenvolgende jaar slepen we een Erkenning Goed Industrieel Ontwerp in de wacht! Samen met Babboe ontwikkelden we de Babboe Carve; een kinderbakfiets voorzien van een gepatenteerd carving-mechanisme. Het dynamische systeem zorgt voor een excellente wegligging en een unieke rijervaring. Veiligheid staat centraal: de bak biedt plaats voor 4 kinderen en/of een maxi-cosi. De bakfiets is voorzien van een elektrische middenmotor voor een actieve en krachtige rijervaring. De Erkenning Goed Industrieel Ontwerp werd toegekend omdat de Babboe Carve een compromisloos ontwerp is op het gebied van veiligheid, beleving, design, techniek en gebruiksgemak. Het lost alle traditionele nadelen van een driewiel bakfiets op. Eenvoudig in gebruik, veiligheid centraal en een unieke rijervaring.

34 Erkenningen Goed Industrieel Ontwerp!

Een app om het werken op kantoor optimaal te faciliteren, een praktische jerrycan waarmee je geen benzine morst, een in de straat verzonken oplaadpunt voor elektrische auto’s, een tafel waaraan zowel zittend als staand gewerkt kan worden en gelikt ontworpen voertuig om mest in de bodem te injecteren. Het zijn de vijf inzendingen die vandaag een Special Award for Excellence hebben gekregen bij de uitreiking van de jaarlijkse Goed Industrieel Ontwerp erkenning. Hoe verschillend de inzendingen mogen zijn, alle vijf zijn wel typische representanten van actuele thema’s die spelen in de maatschappij.

Dertig jaar geleden, toen de nog ioN Erkenningen, GIO’s voor het eerst werden toegekend, werden bijvoorbeeld naast trein en tram alleen het karretje van de bakker en de melkboer elektrisch aangedreven. In de kantoren stonden meer typemachines dan computers en iedereen had er zijn eigen werkplek. De mest werd nog met de gierkar over het land gesproeid.

De jury onder leiding van professor Wim Poelman en verder bestaande uit Andre Rotte, Jan Carel Diehl, Indre Kalinauskaite en Zuzanna Skalska heeft dit jaar alle (34) inzendingen als Goed Industrieel Ontwerp erkend. ‘En dat was voor het eerst. Het aandeel ‘erkende’ producten neemt al jaren gestaag toe, het gemiddelde niveau stijgt dus toe maar de inzenders zijn zelf ook kritischer geworden’. verklaart Poelman.

Alle inzendingen zijn gedurende de Dutch Design Week te zien op de speciale jubileumtentoonstelling in Hal 3 van het Klokgebouw in Eindhoven. De vijf Special Awards for Excellence zullen worden uitgezonden naar de Biennale Internationale Design, die in maart wordt gehouden in Franse plaats Saint-Etienne.

De Erkenningen Goed Industrieel Ontwerp worden sinds 2003 georganiseerd door Designlink. Het platform voor hoogwaardige initiatieven die tot doel hebben de designketen te professionaliseren.

Niels Markvoort

Niels Markvoort

partner, new business director